Wat wil ik? Wat doe ik?

Komt dat overeen?

Schermafbeelding 2017-04-06 om 11.28.26

‘………..’

Schermafbeelding 2017-04-06 om 11.31.16

Daarmee hadden we deze maand weer een kommaarop gevonden.
Dat het een fijne stok achter de deur is omdat we dan weer gaan bloggen verklapt misschien al iets.
Net als dat de uitdaging een dag van te voren online staat in plaats van direct de eerste van april.

Hoe dit precies allemaal gaat en wat iedereen er van vindt kun je hier morgen al lezen. We willen immers echt graag bloggen!

Doe je mee?
Knip, plak, teken, fotografeer, vlog en/of schrijf erop los en plaats vrijdag 7 april een linkje naar jouw blog als reactie op deze blog.

Meer lezen over de achtergrond van deze maandelijkse uitdagingen? Check over kommaarop of onze eerdere blogs.

Hieronder staan vrijdag 7 april 2017 de blogs van Agnes en Tessa.
In de reacties onderaan deze blogpagina vind je tegen die tijd de linkjes naar de blogs van andere deelnemers.
Vanaf vrijdag delen we de blogs op Twitter met de hashtag #kommaarop.

Kommaarop!

Agnes

Wat wil ik en wat doe ik? Deze vragen waaien met enige regelmaat door mijn hoofd en de antwoorden erop zijn altijd in beweging. Het werk wat ik doe is vrij breed, misschien dat ik me daardoor extra bewust ben van ‘willen’ en ‘doen’.

De ene klus geeft me vrijheid om in de rest van de tijd te doen waar echt mijn hart ligt.
‘maar je moet toch altijd doen waar je hart ligt?!’ Tuurlijk is dat een goede basis maar ik kom ook tot de conclusie dat er verschil zit in het doen van creatief werk en wat minder creatief werk. Dat verschil, die afwisseling werkt voor mij goed, ik vind het prettig om die afwisseling te hebben. Creatief werk vergt focus en een soort van bevlogenheid. Soms moet je wat forceren om in die flow terecht te komen, soms lukt dat niet, blijf ik worstelen, soms lukt het zomaar een hele week achterelkaar. In het mindere creatieve werk merk ik dat ik het fijn vind om gewoon even lekker keihard te werken, meters te maken. Het gevoel van ‘hard werken’ is er sneller met dit werk maar ik kan het niet fulltime en jaren achter elkaar.

Daarnaast is er een verschil in wat je oplevert in product en het type tevreden- en of blijheid van de klant. Van creatief werk (als ik iets maak wat ze wensen) worden klanten vooral blij en enthousiast. Bij het mindere creatieve werk waarderen ze mijn inzet, het gedane werk en zijn ze vooral blij met het meedenken, snel oppakken en oplossen van dingen.

Soms als ik teveel van het minder creatieve werk doe dan smacht ik naar het tekenen en er ploppen dan ook vaak veel nieuwe ideeën op. Ook de drang naar ‘ik wil alleen maar illustratie-werk doen’ wordt dan groter. Als de balans goed is dan denk ik ‘hm ik weet eigenlijk niet zo zeker of ik alleen maar zou willen tekenen, een combinatie is prima zo’. Kostte een paar jaar om uit te vinden voor mezelf  en vooral ook te accepteren dat het prima was dat ik deze combinatie prettig vind.

Losjes bewegen

Constant is er beweging tussen doen en willen. Met alleen willen kom je er niet, je zult dingen moeten uitproberen, doen om uit te vinden of je het wilt of niet. Ik ben voor enige flexibiliteit en losjes bewegen. Beetje zoals ik met (het leren) autorijden afgelopen tijd heb ervaren, sturen met alleen maar (wils)kracht dan wordt het ‘em niet, daar krijg je kramp van in je spieren en je komt met horten en stoten vooruit. Met het stuur losjes in je hand kun je veel sneller aanpassen en meesturen en verloopt alles een stuk vloeiender. En, brengt het meer plezier, bevalt het je niet? Dan rijd je een stukje verder.

 

Tessa:

Heel optimistisch riep ik vrijdag in de middag dat mijn #kommaarop al klaar was. Na mijn laatste shoot zou ik’m wel even online zetten.
Maar toen ik terug kwam was de altijd legendarische vrijdagmiddagborrel bij de Garage al begonnen. Dus deed ik lekker wat ik op dat moment wilde. Een biertje drinken in plaats van nog achter de laptop schuiven.

Wil ik dit echt? Zo ja, op welke manier? Ik vraag het me regelmatig af. Heb mezelf aangeleerd eerst na te denken voor ik in al mijn enthousiasme al roep dat ik iets wel wil doen. 
Daardoor komt gelukkig wat ik wil en wat ik doe meestal wel overeen.

Toch is het geen stilstaand iets.

Vol overgave kan ik me ergens mee bezighouden maar als het klaar is kan ik ook direct besluiten dit de eerste tijd niet meer te doen.
Er is een balans die ik probeer te houden en die vrij essentieel is voor fijn werken en leven.
Globaal moet het grootste deel van mijn werkzaamheden bestaan uit fotografie. Zeer specifiek ook opdrachten die daadwerkelijk bij me passen.
Daarnaast moet ik tijd over houden om nieuwe dingen te leren, uit te proberen, te experimenteren en andere creatieve dingen te doen. Zoals het maken van animaties en meer tekenen.
Het deel dat overblijft gebruik ik graag om dingen dingen te organiseren. Vooral  vanuit de gedachte dat als je iets wilt je het maar gewoon zelf moet gaan doen. De afgelopen maanden bestonden daardoor voor een groot deel uit het opzetten van de Stadsmakerij (waar je hulp krijgt om jouw (burger) initiatieven van de grond te krijgen en de organisatie Earth Hour Enschede.

De avond dat Earth Hour geweest was en alles weer opgeruimd was was riep ik direct dat april voor het fotograferen is. Fijn, even niet meer organiseren en regelen maar dingen maken.
Dat lukt goed, ik ben bezig met mooie opdrachten, ben aan het experimenteren, mijn nieuwe camera (whoeeejjj Fuji Xt2) volop aan het verder ontdekken en ik heb een aantal eigen werk shoots in de planning staan.
Na een tijd vol organiseren ben ik met veel meer overgave aan het fotograferen. Ik probeer meer nieuwe dingen uit en dat gaat makkelijker. Terug in het fijne creatieve bezig zijn in plaats van het vele plannen, bellen, regelen en overzicht houden.
Mijn focus ligt weer op het maken en creëren. Nu ga ik tussendoor, op ‘loze momenten’ of als ik administratie moet doen dus lekker verder met popjes en enge bomen uitsnijden voor mijn stop-motion experiment.

Schermafbeelding 2017-04-10 om 13.04.39

Er is gewoon heel veel wat ik leuk vind en ik vind het heerlijk om te kunnen kiezen voor die afwisseling. Perfect om ondernemer te zijn en de mogelijkheid te hebben van alles en nog wat te doen.
Om vervolgens na veel georganiseer te zuchten en me weer even volledig te focussen op de fotografie. Tot er weer een idioot plan in mijn hoofd komt of dat een andere idioot mij enthousiast weet te krijgen voor iets tofs.
Zo is het nu half april en is er misschien al wat nieuws wat ik stiekem ook aan het organiseren ben.
Maar nog niet te veel. Eerst heel veel fotograferen.

 

Advertenties

Een gedachte over “Wat wil ik? Wat doe ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s