Ben jij bang voor chaos?

Ben jij allergisch voor efficiency en zul je jou nooit betrappen met je neus in het boek Getting Things Done? Of zweer je bij GTD en is een cursus timemanagement niet eens aan jou besteed, want duh, zo zou ie-de-reen toch moeten werken?!

De uitdaging:

Wij dagen je uit om de chaos eens diep in de ogen te kijken en antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Ben jij bang voor chaos of zoek je ’t juist op?
  • Hoeveel chaos kan jij als zelfstandig ondernemer hebben?

ChaosTessa riep meteen: “ooo makkie ;)” Wij zijn benieuwd of het voor jou ook zo makkelijk is, die chaos. Of dat je niets liever doet dan uit de buurt blijven van wanorde.

Knip, plak, teken, fotografeer en/of schrijf erop los en plaats aanstaande vrijdag een linkje naar jouw blog als reactie. Meer lezen over de achtergrond van deze maandelijkse uitdagingen? Check over kommaarop.

Hieronder staan vrijdag 2 oktober 2015 de blogs van Agnes en Tessa.
In de reacties onderaan deze blogpagina vind je tegen die
tijd de linkjes naar de blogs van andere deelnemers.
Vanaf vrijdag delen we de blogs op Twitter met de hashtag #kommaarop.

Tessa:

Shit shit shit, waar heb ik de autopapieren neer gelegd??? Wanneer ik het hele huis overhoop haal bedenk ik me dat ik, toen ik ze opruimde ‘Dit is een hele slimme plek om ze neer te leggen’ dacht. Als de kast leger en leger wordt dringt het beeld van de autopapieren op die slimme plek zich door een sluier aan mij op. Terwijl ik probeer dat plaatje helemaal voor me te zien pak ik toch de kast verder uit. Ik weet natuurlijk wel dat de papieren daar niet liggen, het plaatje klopt immers niet. Maar ik vind wel 1000 anderen dingen die ik opgeruimd heb en op een slimme plek heb neergelegd.

“Je had het ook aan mij moeten vragen. Jouw chaos vergeet het altijd!”
Aldus Freddie op zulke, niet zeldzame momenten.

Je zou denken dat ik op het moment dat ik denk ‘Dit is een hele slimme plek om dit ding te bewaren.’ het belletje in mijn hoofd laat rinkelen om te voorkomen dat ik daadwerkelijk gebruik maak van die slimme opbergplek. Dat gebeurt nooit. Pas als ik het zoek en niet kan vinden herinner ik me dat ik een slimme plek wist en kan ik me natuurlijk die slimme plek niet meer herinneren.
De grap is, dat altijd als ik echt goed opgeruimd heb ik totaal geen idee heb waar ik mijn spullen gelaten heb. Ja, bestek heeft een vaste plek. Net als de borden, kopjes, boeken, cd’s, pannen en mijn tandenborstel. Mijn sleutels en portemonnee hebben ongeveer een vaste plek. Maar ik kan toch niet alles een vaste plek geven? Weet je hoeveel tijd het kost om er elke keer opnieuw aan te denken om alle spullen op de plek te leggen waar het hoort?
Dat kost nog meer tijd dan dat het zou kosten wanneer ik elke dag mijn huis weer opgeruimd wil hebben. Dat ik er dan elke keer aan moet denken om mijn jas op te hangen als ik binnenkom in plaats van eerst binnen te rennen, Freddie te zoenen, katten te aaien, verhalen te vertellen, zoeken wat ik ga eten, planten water te geven of wat maar mijn aandacht vervolgens pakt om intussen ergens mijn jas en sleutels te verliezen.
Jahoor, natuurlijk heb ik dat wel geprobeerd. Niet omdat ik het zelf persé zo nodig vond. Wel omdat ik het zat was om hier elke keer weer commentaar (of adviezen, als je het zo wilt noemen) over te krijgen, moeders stem te horen die me zei dat het echt totale chaos was.
Het bleek echter niet heel handig om daarmee door te gaan want het betekent dat ik er continu aan moet denken. Er continu mee bezig moet zijn. Met alle chaos verdwijnen direct mijn tijd, zin en vooral creativiteit. Zolang ik mijn geld dus niet kan verdienen met chaos maken en reduceren moet ik het ook niet willen beperken.
Mijn probleem is het gewoon niet. Ik zie die chaos niet eens, loop met gemak overal omheen, pak uit die stapel op mijn bureau zo de papieren die ik hebben moet.
En dan ineens, komen er mensen op bezoek waar ik met liefde even voor opruim of ben ik die klotechaos ineens zat. Heb ik zomaar groot plezier in alles ordenen en doe ik dat in razend tempo. Ik weet zeker dat ik kampioen snelopruimen ben. Net als ik, zoals iedereen in mijn omgeving weet, kampioen chaos creëren ben.

Het enige waar ik bang voor ben is antichaos. Zo’n huis waar ik op het puntje van de bank zit, bang om kussens te kreuken, ik continu dingen wil verschuiven om, in hemelsnaam, die symmetrie uit de vensterbank te halen. Waar mijn handen gaan trillen als ik koffie drink, bang te knoeien op de onberispelijke bank of vloerbedekking. Waar ik wil gillen als er gebukt wordt om een pluisje/ kruimeltje of zandkorrel op te rapen. Ik voel me er niet thuis, ik pas daar niet.

Ik leef op onverwachte dingen, heb de fijnste dagen als er allemaal last minute opdrachten of afspraken tussendoor komen. Heb geen moeite met veranderingen en het verschuiven van afspraken. Vind het niet erg als mensen te laat zijn. Geniet intens als dingen anders lijken te lopen dan gepland. Maak de mooiste dingen wanneer het niet gaat zoals het hoort. Vind de mooiste oplossingen voor alle dingen waar geen rekening mee gehouden was. Chaos en nonstructuur zijn de koffie voor mijn creativiteit. Dan, wanneer het erop aankomt, blijk ik ineens supergoed te kunnen plannen, tijd inschatten en structureren. Blijk ik daar ineens een intense focus te hebben. Bedenk ik de slimste oplossingen terwijl de mensen om mij heen het steeds benauwder krijgen. 
Alleen dan, als ík er baat bij heb ben ik er supergoed in. Tot die tijd, zit ik lekker in een hoekje te genieten van de chaos om mee heen, me te verbazen van het ongemak dat het mensen oplevert tot ik de reddende engel kan zijn.

Schermafbeelding 2015-10-02 om 16.47.02

* Ten tijde van het schrijven van deze blog deed ik ook nog: Zoeken naar goede muzikale ondersteuning voor het typen. Anne vragen naar tips voor muzikale ondersteuning (ik kreeg dit en dat was heel fijn), plaatjes zoeken die ineens in mijn hoofd kwamen en geen van allen bleken te passen binnen deze blog, foto’s zoeken die om welke reden dan ook in mijn hoofd kwamen en sowieso niet in deze blog zouden passen, bier halen voor de vrijdagmiddagborrel op kantoor, twitter lezen (x …), naar een heeeele lieve hond op facebook kijken, afspraken plannen voor shoots, achter gegevens aangaan die ik nodig heb, zoeken of een bepaalde artiest, waar het liedje dat opstaat me aan doet denken binnenkort naar Europa komt, Wat dingen van mijn moetikdoen-lijstje af afwerken, wat nieuwe dingen op mijn wilikdoen-lijstje schrijven. En alle andere dingen die in mijn chaoshoofd verdwenen zijn maar op een belangrijk moment vanzelf weer boven komen.

Agnes:

kommaarop_chaos

Mijn vader plakte vroeger altijd bordjes met ‘pas op! Hier is een bom ontploft’ op mijn kamerdeur, in de hoop dat ik eens een keer ging opruimen. In het opruimen ben ik in de loop der jaren beter geworden maar chaos is iets wel iets wat bij mijn leven hoort. Maar eigenlijk vind ik het geeneens chaos. Het zijn gewoon veel dingen, die ik leuk, vind, die ik doe, dat hoort bij een ‘maker’ volgens mij. Af en toe groeit het me weleens boven het hoofd en moet ik mijn zaklamp even opzoeken, sodemieter ik wat dingen in de container  en zoek ik een rustig plekje tussen de zooi.

Lees ook de blogs van Sonja van Vuren en alle anderen in de reacties onder deze blogpost.

Advertenties

10 gedachtes over “Ben jij bang voor chaos?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s